Culori complementare ce sunt și cum se folosesc corect
E foarte important să știi cât mai multe lucruri despre culorile complementare, ce sunt și cum se folosesc corect, indiferent dacă ești un artist amator sau profesionist. Atunci când efectuezi o activitate recreativă, cum ar fi pictura, e recomandabil să știi să combini culorile între ele, pentru un efect vizual reușit și pentru a transmite mesajul dorit către privitor.
Ce sunt culorile complementare?
Culorile complementare sunt perechi de culori care, atunci când sunt așezate una lângă alta, creează un mare contrast și par mai intense.
Aceste perechi sunt formate dintr-o culoare primară și culoarea secundară obținută prin combinarea celorlalte două culori primare.
În cercul cromatic, culorile complementare sunt plasate în direcții opuse una față de cealaltă. De exemplu, roșul și verdele sunt culori complementare, la fel ca albastrul și portocaliul, sau galbenul și violetul.
Culorile complementare pot fi folosite într-o varietate de moduri, în design și artă. De la realizarea de logo-uri până la crearea de picturi impresioniste, culorile complementare sunt un instrument util în mâinile artiștilor și designerilor.
Combinațiile de culori complementare sunt foarte puternice și pot fi folosite pentru a atrage atenția sau pentru a crea un punct de interes în compoziția ta, indiferent că vorbim despre decorarea unei încăperi sau realizarea unei picturi. În orice activitate e implicată culoarea, pot fi folosite culorile complementare ca un truc ce ajută artistul să fie mai expresiv.
Poți să descoperi singur culorile complementare, chiar la nivel practic. Artiștii, mai ales pictorii, recomandă să privești o culoare pentru o perioadă lungă de timp, apoi să te uiți la un spațiu alb, după care vei vedea culoarea sa complementară. Acest efect poartă denumirea de „post-imagine”.
Cum se folosesc culorile complementare în pictură?
Referindu-ne la pictură, culorile complementare joacă un rol esențial și e important să le cunoști, dacă vrei să te familiarizezi cu pânza sau hârtia de desen. Ele contribuie la crearea contrastului, la evidențierea anumitor elemente și la echilibrarea compoziției generale a unei opere de artă sau a unui design. Prin utilizarea culorilor complementare, un artist sau designer poate influența modul în care privitorul percepe și interacționează cu lucrarea.
De exemplu, pictorul impresionist Vincent van Gogh a folosit adesea culori complementare în lucrările sale pentru a crea o impresie vibrantă și dinamică.
La rândul său, marele Claude Monet a fost un adept al culorilor complementare, poate din acest motiv operele sale memorabile, precum picturile din seria „Nuferii”, se bucură de o mare apreciere și astăzi.
De asemenea, în lucrările sale, genialul Matisse a explorat adesea contrastul dintre albastru și portocaliu. De exemplu, în pictura „Fereastră albastră”, albastrul intens al ferestrei contrastează puternic cu portocaliul cald al interiorului, creând un efect vizual puternic și captivant.
Folosirea culorilor complementare în design
După ce ai văzut cât de apreciate și practice sunt culorile complementare când vine vorba de pictură, e important să știi că ele sunt foarte folositoare și în design.
De exemplu, sunt foarte populare la branding și logo-uri. Folosirea culorilor complementare în logo-uri poate face ca un brand să iasă în evidență.
În zilele noastre, sunt numeroase companiile mari, globale, care folosesc culori contrastante, puternice, pentru a-și evidenția sigla, ca să atragă atenția clienților și să rămână în memoria acestora o lungă perioadă de timp.
Culorile complementare au un rol important și în web design. În designul web, utilizarea culorilor complementare poate ajută la ghidarea ochiului utilizatorului către elementele importante ale paginii. De exemplu, un buton de „Cumpără acum” poate fi evidențiat folosind o culoare complementară față de fundalul paginii, atrăgând astfel atenția utilizatorului și crescând șansele de conversie.
De asemenea, e foarte folositoare cunoașterea culorilor complementare și în designul interior. Aici, culorile complementare pot fi folosite pentru a crea camere dinamice și echilibrate. Un perete albastru poate fi accentuat cu perne portocalii, sau un covor verde poate completa perfect o canapea roșie. Aceste combinații adaugă un accent de intensitate și volum și pot face spațiul să pară mai vibrant și mai energic.
3 situații practice în care culorile complementare te pot ajuta
Desigur că poți fi dornic să experimentezi și să-și identifici propriul stil artistic, însă există câteva recomandări de care ar fi bine să ții cont, ca să te asiguri că munca ta va avea un rezultat final reușit, pe placul tău și admirat de privitori.
Acestea fiind spuse, culorile complementare se folosesc atunci când:
1. Se dorește obținerea unui contrast puternic. Culorile complementare oferă cel mai mare contrast, ceea ce le face ideale pentru a evidenția elementele cheie dintr-o compoziție.
De exemplu, dacă ești pasionat de pictură, e important să știi că utilizarea corectă a culorilor complementare poate da operei tale atât accent și echilibru, cât și contrast și profunzime. Poți folosi o culoare predominantă și o culoare complementară pentru accente. Astfel, într-un peisaj dominat de verde (frunziș, iarbă), mici accente de roșu (flori, fructe) vor atrage imediat privirea.
2. Vrei un rezultat final armonios. Deși sunt opuse, aceste culori se completează reciproc și pot crea un echilibru vizual plăcut. Opera se va bucura de o tușă personalizată la nivel estetic, dacă aceste culori complementare sunt folosite cu măsură și în tonurile potrivite.
3. Dorești să transmiți emoție și energie publicului privitor. Combinarea culorilor complementare poate transmite emoție și energie, făcându-le ideale pentru lucrările le prin care artiștii doresc să capteze atenția și să provoace o reacție puternică.
Cele mai frecvente greșeli în folosirea culorilor complementare
Indiferent unde folosești culorile complementare, în design interior, design web sau pictură, e important să știi că poți crea foarte ușor un efect obositor, dacă exagerezi în utilizarea lor.
Sunt un instrument minunat prin care poți adăuga accente, prin care poți să subliniezi anumite elemente grafice, dar dacă apelezi prea mult la culorile complementare, riști să obții un rezultat foarte obositor pentru ochiul privitorului.
De asemenea, o altă greșeală des întâlnită constă în alegerea tonurilor nepotrivite. Culorile complementare nu trebuie să fie întotdeauna cele mai intense versiuni ale lor. Experimentează cu nuanțe mai deschise sau mai închise pentru a crea efecte subtile și sofisticate!
Cel mai adesea, atunci când sunt folosite greșit, culorile complementare nu sunt adaptate contextului. Înainte de a face o alegere cromatică pentru opera ta, gândește-te la mesajul pe care vrei să-l transmiți și la contextul în care vei folosi culorile. Unele combinații pot fi prea stridente pentru anumite proiecte, dar perfecte pentru altele.